Maatregelen

Maatregelen inzake brandveiligheid

Veel bouwheren denken verkeerdelijk dat een brand en de schade die eruit volgt vooral vermeden wordt door het goede gedrag van de uiteindelijke gebruikers van hun gebouw.

Hierbij denken ze dan vooral aan oefensessies in brandveiligheid (evacuatie-ingrepen e.d.), het vrijhouden van de evacuatiewegen, het niet laten rondslingeren van brandbaar afval, etc. Deze maatregelen zijn zeker niet onbelangrijk, maar het is voornamelijk de manier waarop een bedrijfsgebouw ontworpen is die voorkomt dat een brand ontstaat of verder uitbreidt dan voorzien. Je dient daarbij drie cruciale richtlijnen indachtig te houden:

Denk aan volgende drie cruciale richtlijnen

Kies je materialen in functie van hun (goede) reactie bij een eventuele brand.

Deel je gebouw op in compartimenten om te verhinderen dat de brand zich naar andere delen van het gebouw verspreidt.

Voorzie voldoende uitgangen om de personen in het gebouw snel en efficiënt te kunnen evacueren.

Voorts zijn er ook nog enkele actieve brandbeschermingsmaatregelen: installatie van automatische detectie-apparaten met koppeling aan een alarmsysteem, plaatsing van brandblussers, sprinklers en een RWA-systeem en goed overleg met het lokale brandweerkorps.

Tot slot is er ook nog Fire Safety Engineering, een rekenmethode die de beste actieve en passieve maatregelen selecteert en combineert.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication