Rf-waarden

Belgische terminologie?

Rf-waardeDe Rf-waarde is een typisch Belgische terminologie die nog wel veel gebruikt wordt, maar eigenlijk vervangen is door de Europese REI-classificatie. Rf staat voor Résistance au feu en duidt op een algemene brandweerstand. Heeft een constructie-element een Rf-waarde van een uur, dan gaat men ervan uit dat het een uur stabiel, vlamdicht en thermisch geïsoleerd blijft. Het is via die waarde niet mogelijk om precies te achterhalen wanneer er specifieke problemen opduiken op het vlak van stabiliteit, vlamdichtheid of isolatie van de structuren.

Bovendien zijn er structuren zoals een stalen kolom die nooit kunnen voldoen aan de criteria van isolatie of vlamdichtheid omdat ze simpelweg geen isolerende of scheidende functie hebben. De Rf-waarde is met andere woorden niet altijd even relevant, waardoor ze dus eigenlijk achterhaald is.
De opsplitsing in R (weerstand), E (vlamdichtheid) en I (thermische isolatie) speelt hierop in. Een stalen kolom heeft bijvoorbeeld enkel een R-waarde (want geen thermische of isolerende functie). Een scheidende wand zonder draagfunctie heeft dan weer geen R-waarde maar wel een EI-quotering (want het stabiliteitscriterium is er niet op van toepassing). Via dit onderscheid kan je voortaan elke structuur definiëren.

FAQ

Contacteer ons
 
SAGA Online Communication